Összbenyomás:

Középnagy test, emelt,büszke,kihívó testtartás.Fő fajtaismertető jegye a nyaki tollazat hosszú tollainak kialakult feltünően kerek szerkezete és állása.      

FAJTAJEGYEI :

FEJ: Kicsi,domború homlokkal

SZEM: Gyöngyszínű,a szemgyűrű a világostól a vörösesig terjedő színű

CSŐR: Középhosszú,a felső csőrkáva világos színű,az alsó csőrkáva színének nincs jelentősége

NYAK: Hosszú,a teste és a parókával arányos méretű

MELL: Keskeny,magasan hordott

HÁT: Meglehetősen keskeny,hosszú

SZÁRNY: A farokvéget majdnem eléri,a farkon hordott,az evezőtollak meglehetősen szélesek

FAROK: Keskeny,jól zárt,nem túl hosszú

LÁB: Rövid,a karmok színének nincs jelentősége

TOLLAZAT: Bőven fejlett,de nem túl laza

A PARÓKA TOLLAZAT SZERKEZETE :

-Rózsa : Kerek tollforgóaz alsónyak mindkét oldalán,a paróka közepén.Az innen induló tollak sugárirányban futnak és a sörényben,kalapban,láncban végződnek.

-Sörény : A kinyújtott nyak hátsó részén található,a hát felső részét érinti,onnan egy lendületes ívben a kalapba fut.Sűrűnek és feszesnek kell lennie a sörénytollazatnak.

-Kalap : Tömötten zárt,középen nem csúcsosodik ki,oldalt sincs kiszögelése,hanem jól lekerekített formájú.A tollaknak olyan hosszúaknak kell lenniük,hogy azok felülről lefelé hajolva a fejtető felett lebegjenek,lehetőség szerint a homlokig nyúljanak,de a fejet ne érintsék.

-Lánc : Hosszú,sűrű tollazatból áll,ami az arc előtt található kétoldalt,a nyak oldaláról indúl,elől a toroktájékon záródik,fenn a csőrön és a szemeken túlér,s töretlen ívben,olyan hosszan ahogyan csak lehet,lefelé a mellig fut.A lánc nem lehet laza szerkezetű,a tollazata nem lehet túl puha,de túl kemény sem.

SZÍN és RAJZ :

A színek egyenletesek,telítettek,tiszták.A vöröseknél és sárgáknál a színes evezőtollak idegen árnyalattól mentesek.A fakó szárnypajzsának színe tiszta,a nyak,mell és a szalagok színe intenzív.A vörös-és sárgafakó tojóknál a mell színében egy kis szürkés árnyalat megengedett.A tigristarkáknál lehetőleg egyenletesen legyen a tarkázottság(nem lehet a galamb foltos !!!).A fehéreken kívűl minden színváltozat barátrajzú.Fehér a fej,6-10 kézevezőtoll,a farok fedő és éktollak.A fejrajz színhatára a csőr alatt és közel a szem alatt húzódik.

SÚLYOS HIBÁK :

Alacsony állás,durva-goromba test,kardos szárnyevezők,rövid,kemény,túl puha vagy szőrös tollazat,elválasztott rózsa,túl rövid kalap amiből a fej kilátszik,nagyon fodros sörény,nyitott lánc,szabálytalan szín és rajz,szembetünően fehér hastollazat,kevesebb mint 6 és több mint 10 fehér evezőtoll.

ÉRTÉKELÉS :

Összbenyomás-testtartás-nyakhossz és tollszerkezet-szín-fej-csőr

GYŰRŰMÉRET : 8mm